top of page

Modern Çağda İlişkilenmek ve Toksiklik

  • Yazarın fotoğrafı: Zehra Ateş
    Zehra Ateş
  • 28 Şub
  • 2 dakikada okunur

İlişkiler, hayatımızdaki en değerli bağlar arasında yer alır. Ancak bazı ilişkiler, görünmeyen bir zehir gibi içimizi yavaşça tüketebilir. Bu tür ilişkiler "toksik ilişkiler" olarak tanımlanır. Peki, toksik ilişki nedir ve nasıl fark edilir? İşte toksik ilişkilerin temel özellikleri ve bu tür bir bağdan nasıl kurtulabileceğinizle ilgili bazı ipuçları.


Toksik İlişki Nedir?

Toksik bir ilişki, bireylerin duygusal, zihinsel veya fiziksel sağlığını olumsuz etkileyen, bir kişinin sürekli olarak diğerine zarar verdiği bir ilişki türüdür. Bu ilişkilerde genellikle manipülasyon, kontrol, aşırı sahiplenme, saygısızlık ve duygusal istismar görülür. Toksik ilişkiler, kişinin kendine güvenini zedeler, stres, kaygı ve depresyon gibi duygusal problemlere yol açabilir.


Toksik İlişkilerin Belirtileri

Toksik ilişkiler, başlangıçta genellikle fark edilmez. Ancak zamanla bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar. İşte dikkat edilmesi gereken bazı yaygın işaretler:

  • Sürekli Eleştiriler ve Küçümseme: Partneriniz sizi sürekli olarak eleştiriyor ve aşağılıyorsa, bu toksik bir davranıştır. Kendinizi değersiz hissetmeye başlarsınız.

  • Manipülasyon ve Kontrol: İlişkinizde sürekli olarak yönlendirilir, kontrol edilir ya da suçlu hissettirilirsiniz. Kararlarınıza, seçimlerinize sürekli müdahale edilmesi ilişkiyi toksik hale getirebilir.

  • İletişimsizlik: Açık ve sağlıklı bir iletişim yoksa, bu büyük bir sorundur. Toksik ilişkilerde, bir tarafın hisleri görmezden gelinir ya da küçümsenir.

  • Sürekli Drama ve Kaos: Eğer ilişkinizde sürekli drama ve tartışmalar varsa, bu ilişkinin sağlıklı olmadığının bir göstergesi olabilir. Sürekli stres, huzursuzluk ve güvensizlik, toksik ilişkinin temel özellikleridir.

  • Duygusal İstismar: Bir partnerin sürekli olarak duygusal, sözel ya da fiziksel şiddet uygulaması toksik ilişkinin en açık göstergelerindendir. Bu tür bir davranış kesinlikle kabul edilemez.




Toksik İlişkilerden Nasıl Kurtulursunuz?

Eğer toksik bir ilişkideyseniz, bu durumdan kurtulmak zor olabilir. Ancak sağlıklı bir yaşam sürmek için bu ilişkiden uzaklaşmak gereklidir. Öncelikle yapılması gereken fark etmektir, İlişkinizin toksik olup olmadığının farkına varın. Kendinize, hislerinize ve karşılıklı dinamiklere dikkat edin. Bu farkındalık, bir değişiklik yapmanız gerektiğini anlamanızı sağlar. Bu farkındalıkla beraber Kendinizi değersiz hissettiren bir ilişkiden uzaklaşmak, özsaygınızı korumanın en önemli yollarından biridir. Kendinize olan güveninizi yeniden kazanmak, toksik ilişkiden çıkmanın en sağlıklı yoludur.

Bu tür bir ilişkiden çıkmak zor olabilir. Bir terapist, arkadaş ya da aile üyelerinden yardım almak, süreci daha kolay hale getirebilir. Destek alarak, duygusal yükü paylaşabilirsiniz. Bütün bunları yaparken ihtiyacınız olacak şey sınırlarınızı korumak olacaktır. İleriye dönük sağlıklı ilişkiler kurabilmek için sınırlar korumak önemlidir. Kendi duygusal ve fiziksel sınırlarınızı belirleyin ve başkalarının bu sınırları aşmasına izin vermeyin. Ve tabii son ve en önemli adımlardan biri olan kendine yönelmek işin zorlu ama bir o kadar da keyifli kısmı olabilir. Bu tip ilişkilerin etkisinden kurtulmak zordur. Kendi hayatınıza odaklanın, hobilerinize ve sizi mutlu eden aktivitelere yönelin.



Bir ilişkinin sağlıklı olabilmesi için öncelikle bireylerin kendilerini tanıması, kendi duygusal ihtiyaçlarını fark etmesi ve sınırlar koymayı öğrenmesi gerekmektedir. Bireyler ilişkide birbirlerini dönüştürmeye değil, birbirilerini kabul etme ve destekleme üzerine davranışlar geliştirmelidir. Sağlıklı ilişkiler kurmak, kişinin önce kendine saygı duyması ile mümkündür. Toksik ilişkilerden uzaklaşarak, kendinizi yeniden bulabilir ve sağlıklı bir yaşam inşa edebilirsiniz. Unutmayın, her zaman huzur içinde ve sağlıklı ilişkiler kurmak sizin de hakkınız.



Kaynakça:

  • Tezcan, Bahar. İmkansız İlişkilerden Mümkün İlişkilere. [Küsurat Yayınları], [2019].

 

 
 
 

Commenti


Uzman Klinik Psikolog
Zehra Ateş

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page